Kaarten maken met twee kleuren transferfolie

Het is super leuk om je eigen kaarten te maken met transferfolie. Je geeft je kaartjes namelijk net een beetje extra: een glimmende laag! Je kan transferfolie kopen in allerlei kleuren, bijvoorbeeld goud en zilver of metallic groen. Het is volledig dekkend, dus je kan de folie ook op donkere ondergronden gebruiken.

Transferfolie is een heel dun velletje bestaande uit een transparant plastic beschermlaagje en een laagje metallic kleur. Je kan de transferfolie met lijm of dubbelzijdig tape opplakken en daarna het velletje plastic er af trekken. Het glimmende laagje blijft dan achter op de lijm.

Transferfolie met schoollijm aanbrengen

Mijn favoriete methode voor het aanbrengen van transferfolie is met schoollijm. Schoollijm is de gewone vloeibare lijm die je vast wel kent van scholen. Het is zonder oplosmiddelen en droogt helemaal transparant op. Ik ‘schilder’ met een kwastje de lijm op een kaartje en breng daar de transferfolie op aan. Je krijgt door het schilderen met lijm een ruw uiterlijk, omdat lijm zich niet heel makkelijk laat schilderen. Je ziet daardoor de stroken van de kwast nog, zelf vind ik dat een heel leuk effect. Perfect geprinte teksten zijn er al genoeg, juist door te schilderen kan je het helemaal eigen maken. Hoe strakker je schildert en hoe vloeibaarder de lijm is, hoe strakker ook het resultaat zal zijn.

Ik vind het leuk om met twee kleuren transferfolie te werken op dezelfde tekst. Dit maakt de tekst nog ruwer en stoerder. Ik gebruik goudfolie en metallic groen folie. Zie hieronder mijn resultaat. Daaronder vind je het stappenplan.

Kerstkaartjes met twee kleuren transferfolie
Kerstkaartjes met twee kleuren transferfolie

Wat heb je nodig?

Stappenplan voor kaarten met tweekleurig transferfolie

Zo kan je de kaarten maken:

 1. Pak een kaart waar je de folie op wilt krijgen en bedenk welke tekst of figuur je er op wilt
 2. Pak de schoollijm en doe een beetje in een bakje of op een stukje kladpapier
 3. Dip de kwast in de lijm en ‘schilder’ vervolgens op het papier of karton met de lijm. Probeer het zo dun mogelijk aan te brengen.
 4. Als je klaar bent en de lijm is niet te vloeibaar, kan je direct de transferfolie er op leggen. Is de lijm heel dun of zit er een dikke laag op, wacht dan even tot de lijm wat droger is. Wacht niet te lang, want dan plakt de lijm helemaal niet meer. Leg de transferfolie op de lijm met de mooie kant van de folie naar boven.
 5. Druk met je vingers of een doek de folie goed op de lijm. Je ziet door de folie heen de vormen van de letters. Dan weet je dat de folie op dat punt goed vast zit. Zo kan je opletten dat het hele gebied bedekt is.
 6. Wacht een paar minuutjes, laat de folie gewoon op het papier liggen.
 7. Trek de folie voorzichtig van het papier, je ziet nu direct waar de folie is blijven plakken. Het transferpapier zal doorzichtige gaten vertonen, hier is alleen het plastic beschermlaagje nog overgebleven.
 8. Breng opnieuw lijm aan op de tekst. Dit kan op plekken zijn waar de folie niet goed gepakt heeft, of gewoon op plekken waar je de andere kleur wilt zien.
 9. Leg de andere kleur transferfolie over de lijm, dit keer ook weer met de mooie kant naar boven.
 10. Druk de folie goed aan.
 11. Als je een klein beetje lijm gebruikt hebt, kan je de folie direct weer optillen en zie je het resultaat. Herhaal het voor alle stukjes waar nog lijm zit.
 12. Voilà! Een toffe zelfgemaakte kaart met transferfolie

Tip: let er op dat je niet overal vlekjes folie krijgt. Soms kan er lijm op het blaadje transferfolie komen en ergens anders folie achterlaten. Werk daarom bij de twee kleur aanbrengen met kleinere stukjes zodat je niet een stuk hoeft te gebruiken waar lijm aan zit. Als je even wacht dan is de lijm die aan de folie zit droog en kan je het weer gewoon gebruiken.

De twee kaarten met twee kleuren transferfolie opdruk en een velletje gebruikt transferfolie

Op een foto is het lastig zien hoe mooi het transferfolie glimt. In dit hele korte filmpje kan je het beter zien.

Bestel dit transferfolie bij mij in de webwinkel: Transferfolie goud en zilver 4 blaadjes of bestel de kleuren koper en metallic groen. Deze kleur groen heb ik ook gebruikt op de foto’s.


De waardering van pinkkiwi.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 14 reviews.