Kerstkaarten maken met markers en handlettering

Kerst en Oud & Nieuw vind ik altijd zo’n gezellig tijd. Lekker familie en vrienden weer zien, samen eten en bijkletsen. Buiten is het guur en koud, maar binnen is het fijn. Ik hou ook erg van kerstkaartjes sturen én van ze zelf maken. Fijn aan de slag met mijn markers, kaarten en fineliners om weer iets unieks te maken.

Hier laat ik je zien hoe je zelf ook kerstkaarten kan handletteren.

Benodigdheden zelf kerstkaartjes maken

Je kan natuurlijk zoveel gebruiken als je wilt, maar voor mijn kaartjes heb ik het volgende gebruikt

Aan de slag met het kerstkaartje

Ik heb eerst het “Merry Christmas” kaartje gemaakt. Ik ben begonnen met het zwarte kader te maken, hiervoor gebruik ik de liniaal en de zwarte brushmarker. In de hoekjes maak ik een rond hoekje om het wat zachter te maken. Vervolgens trek ik met potlood en liniaal twee lijnen, hier gaat de tekst op komen. Ik ben daarna gelijk met de zwarte stift gaan schrijven, maar je kan de tekst ook eerst uitschrijven met een potlood. Dat is wel zo handig als je geen fouten wilt maken.

Ik gebruik de brushmarker om de woorden “Merry Christmas” te schrijven, en let er dan op dat ik bij elke beweging die ik naar beneden maak hard druk op de marker en ik bij elke omhoog gaande beweging zachter druk. Zo krijg je verschil in dikte van de lijnen, dit maakt het echt handletteren. Na het schrijven zet ik bepaalde stukken nog extra dik aan door er nog eens overheen te gaan met de brushmarker. Ik zorg er wel voor dat de lijnen vloeiend blijven en je dus niet ziet dat ik er nog eens overheen geweest ben.

Dit is het resultaat van deze stap:

De tekst na 1x schrijven, zonder de letters dikker te maken.
De handlettering tekst na 1x schrijven, zonder de letters dikker te maken.
De handlettering tekst nadat ik de letters nog wat dikker heb aangezet.
De handlettering tekst nadat ik de letters nog wat dikker heb aangezet.

Vervolgens heb ik onder de tekst een setje hulstblaadjes met besjes getekend en ingekleurd met metallic markers. Het mooie van metallic markers is dat ze ook heel goed zichtbaar zijn op donker papier. Hierdoor valt het plaatje echt goed op.

kerstkaart
De hulst illustratie na het inkleuren

Daarna was het tijd om de letters met wit aan te zetten. Dit is een super leuke techniek, het maakt de letters erg opvallend en het geeft ook het idee van sneeuw, wat natuurlijk goed past bij een kerstkaartje. De truc is om twee plekken te kiezen waar je de witte lijn zet: rechts of links en boven of onder. Ik heb gekozen voor boven en rechts. Dit betekend dat elk deel van de zwarte letters aan de rechterkant en de bovenkant wordt voorzien van een wit streepje. Als regel kan je aannemen dat het witte lijntje maar aan één kant van een zwarte lijn zit, het kan niet aan beide kanten zitten. Hier en daar heb ik het niet helemaal correct gedaan, maar een handgemaakt kaartje hoeft ook niet perfect te zijn.

Het resultaat van het toevoegen van de witte lijnen aan de bovenkant en rechterkant.
Het resultaat van het toevoegen van de witte lijnen aan de bovenkant en rechterkant.

Daarna heb ik drie sneeuwvlokjes getekend met de metallic zilveren stift en heb daarmee ook stipjes sneeuw gemaakt. Zorg dat je de stipjes lekker speels neer zet, dus spreid ze netjes uit maar doe zo nu en dan enkele stipjes dichtbij elkaar. Ik heb de sneeuwvolkjes met de zwarte fineliner voorzien van diepte. Hierbij heb ik een zwart lijntje gezet met de fineliner, ook weer alleen aan de bovenkant en de rechter zijkant van elk streepje.

kerstkaartje met tekst en sneeuwvlokjes
Sneeuwvlokjes getekend en diepte gegeven aan de grote sneeuwvlokken met een zwarte fineliner, het sneeuwvlokje rechts onder moet ik nog doen.

Dat was het! Zo heb ik de Merry Christmas kaart gemaakt. Ik hoop dat dit jou geholpen heeft om inspiratie te krijgen om ook zelf een kerstkaart te handletteren.

kerstkaartje
Het resultaat

Aan de slag met het nieuwjaarskaartje

Ik had zin om daarna ook een nieuwjaarskaartje te maken. Helaas is die wel wat minder goed gelukt vind ik zelf. Dat kwam vooral omdat ik geen zin had om de letters eerst in potlood te schrijven, waardoor ik een grote fout maakte bij “Nieuw”, ik was op weg “New” te schrijven. Dom, dom, dom. Ik heb het nog opgelost maar eigenlijk was het kaartje al niet meer een succes.

Voor deze kaart heb ik dezelfde eerste stappen gezet als bij de vorige: een zwart kader maken, twee lijnen met potlood waar de tekst op komt en het handletteren van de woorden met een zwarte brushmarker. Daarna heb ik met een zilveren fineliner elke letter volledig omgetrokken. Daarna heb ik een stip in het midden van de kaart gezet. Vervolgens heb ik lijnen van de vier hoeken van de kaart naar de stip getrokken. Waar een woord stond heb ik uiteraard geen lijn gezet. Daarna heb ik lijnen vanaf het mdiden van elke zijkant naar de stip getrokken. Tenslotte heb ik nog wat meer lijnen getekend vanaf de stip naar buiten toe. Het idee is dat het er niet helemaal perfect uit ziet, maar wel vrolijk en met een soort vuurwerk look. Een grote fout die ik maakte is dat de lijnen vanuit de vier hoeken niet helemaal goed naar de stip lopen. Oeps! Toch ben ik blij met dit kaartje. En het was leuk om te doen. Ik denk dat als ik nog eens dezelfde maak hij er veel perfecter uit zal komen te zien. Misschien lukt jou het wel in één keer!

nieuwjaarskaartje handletteren
Rood nieuwjaarskaartje met “gelukkig nieuw jaar” handlettering

 


De waardering van pinkkiwi.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 14 reviews.